Jornada de portes obertes al jaciment neolític de Les Guixeres

Divendres, 1 de setembre de 2023

A causa de la pluja, la visita es va substituir per una trobada a les escoles de la Rovira Roja.

El passat 27 d’agost, va tenir lloc una trobada per visitar l'emplaçament de les restes del poblat neolític, situat a la muntanya de Can Sogas, visita que no va ser possible a causa de la pluja.

A les antigues escoles de la Rovira Roja, on pernocten els arqueòlegs i es classifiquen les peces trobades, F. Xavier Oms, professor de Prehistòria i Arqueologia de la UB i director de l’excavació arqueològica, va fer una detallada explicació al grup de més d'una vintena de persones que van acudir a la convocatòria, i va aprofitar per ensenyar una mostra de les troballes d’enguany, entre les quals destaca un vaset sencer de ceràmica de forma molt singular i rarament trobada, que es creu que contenia ocre.

Gràcies a un conveni entre l’Ajuntament de Sant Martí Sarroca i la Universitat de Barcelona, des del 2015 un grup d’estudiants treballa durant l’agost en aquest jaciment, de 7.500 anys d’antiguitat i considerat el més antic de la Península Ibèrica pel que fa a poblats trobats fora de coves.

De moment s’han excavat uns 250 metres quadrats i s’han localitzat les restes de tres cabanes i de dues possibles més. Es creu que el poblat tindria una dimensió 10 vegades superior a l’excavada i que hi podrien haver habitat unes 100 persones.

Donat l’altíssim interès arqueològic del poblat, l’Ajuntament de Sant Martí seguirà donant suport a les excavacions durant els propers anys.

Podeu veure notícia relacionada de Penedès TV en aquest enllaç.

Darrera actualització: 1.09.2023 | 11:06